Köpa hund? Här är sakerna du ska tänka på

En egen hund, det är mysigt och kul, men det innebär även en hel del ansvar. Om du går i tankarna att köpa hund, så finns det en del saker att tänka på innan du bara går iväg och gör just det. 

Du bör tänka långsiktigt, en hund lever ändå i 10-15 år. Du måste orka och vilja ta hand om hunden lika länge. Sedan är det bra att välja ras med omsorg, så att det blir rätt hund för dig och din familj. Så se till att läsa på om olika raser innan du bestämmer dig.

En valp är ju supergullig, men, det är en hel del jobb som kommer med det. En valp kan inte lämnas ensam, den ska tränas för att bli rumsren och mycket mer.

Det är bra att välja en rashund, från en bra uppfödare. Se till att välja uppfödare med omsorg och skippa blandraserna på Blocket!

När du valt uppfödare och valt ut en valp att köpa, se till så att alla papper kommer med. Du ska få med registreringsbevis, ett köpeavtal och ett valpbesiktnings­intyg som inte får vara äldre än sju dagar. Hunden ska vara id-märkt. 

När du fått hem hunden

När du får hem hunden så är det andra saker att tänka på. Hunden ska vaccineras mot valpsjuka, hepatit och parvovirus samt mot kennelhosta. Oftast så har uppfödare sett till att hunden fått grundvaccinet. Se till att uppfödaren ger dig ett vaccinationsschema och eventuellt vaccinationsintyg.

Du ska också försäkra din hund, det finns olika bra försäkringsbolag. Det kan annars bli en dyr historia om hunden blir sjuk.

Från samma dag valpen kommer hem så ska du börja träna den. Den bör först få lära känna sin hemmiljö och vara trygg i den. Sedan ska den tränas att bli rumsren, bli hanterad, gå i koppel, med mera.

Se till att ge din hund ett bra foder och lär dig vad för mat som vi människor äter som de inte ska få i sig!

Du får inte lämna hunden ensam för många timmar per dag. Arbetar du så kan det vara bra med hunddagis. En hund behöver även aktiveras och få många promenader. Du ska också sköta om den, pälsvård, kklippa klor med mera.

27 May 2020