Ska man kastrera hunden eller inte?

Funderar du på om du ska kastrera din hund, eller låta bli? Idag finns det både fördelar och nackdelar med att kastrera. Det går att kastrera både en handhund och en tik. Det genom att vända dig till en veterinär Avesta. Att kastrera en hanhund är lättare än det är att kastrera en tik. Det är ett lite mer omfattande ingrepp på tikarna nämligen.

Är det så att din hund inte ska ställas ut eller avlas på, så kan det vara värt att kastrera. Det minskar bland annat risken för juvertumörer hos tikar om man kastrerar tiken tidigt. På samma sätt kan risken för prostataproblem minska hos hanhundar.  

En annan fördel är att det slipper bli jobbigt vid löp! 

Risker och nackdelar

Det är så klar även så att det finns både nackdelar och risker med kastrering. Ingreppet kräver ju alltid att hunden sövs. Det i sig är ju en liten risk redan där. Sedan är det så att om hanhunden kastreras före puberten, så kan hunden inte utveckla den muskelmassan som den okastrerade gör. 

En kastrering kan även leda til urininkontinens samt att det kan även ske pälsförändringar. 

Det många tror är att man ska kunna få bort vissa beteenden om man kastrerar, som aggressivitet. I de allra flesta fall blir hanen lugnare och könsdriften försvinner till stor del efter en kastrering. Dock kan exempelvis revirmarkering och aggressivitet finnas kvar även efter kastreringen om den gjorts efter det att hunden utvecklat det beteendet.

30 Mar 2022