Nu när det är sommar är det många hundar som får fästingar. Nu betyder det inte att om den får det att den blir sjuk, men det är bra att veta att den kan det. Det eftersom att fästingar bär på flera sjukdomar. Det är bra att du ser till så att du regelbundet går igenom hundens päls. Inte bara för fästingarnas skull, bra att gå genom hunden ändå. Fästingar kan smitta både hundar och människor med bland annat borrelia och anaplasma.
Fästingar kan sätta sig överallt, men gillar att sitta i ansiktet, bakom öronen, på halsen och i armhålorna.
I stort nästan hela året är fästingsäsong, det räknas från mars till november, men är oftast mest intensiv från april till juni. Under denna period bör du se till så att du kollar din hund dagligen.
Fästingar kan vara lite luriga och vandra runt en stund på hunden innan den biter sig fast. Det gör att du kan hitta dels lösa fästingar, dels sådana som redan satt sig fast och börjar suga blod.
Du kan testa att använda örebyggande fästingmedel och läkemedel. Det finns både receptfritt och receptbelagt. Rådfråga på apoteket eller prata med din veterinär. Det finns även så kallade fästinghalsband.
Om du hittar en fästing se till att du tar bort den direkt. Ju längre fästingen sitter kvar, ju ökad risk är det att hunden blir smittad av den. Det går ta bort fästingar på lite olika sätt. Det bästa är om du har en fästingborttagare eller en pincett med lätt inåtböjda klor. Det går dock att göra det även med egna fingrar. Se till att få tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Undvik att vrida och försök få med hela fästingen om du använder en pincett eller händerna.
Se till så att du inte råkar klämma sönder fästingen samt smörj inte in den med något. Efter du tagit bort den är det bra att rengöra hudområdet runt fästingbettet. Du kan göra det med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
Om en mindre bit av fästingen blir kvar så kan det uppstå en mindre inflammation. Du kan försöka ta bort det som är kvar med en ren pincett. Dock brukar kroppen hand om det själv och stöter bort de kvarvarande delarna efter någon vecka.
I Sverige är det främst tre olika sjukdomar som hundar kan drabbas av via fästingar. Det är borrelia, anaplasma och TBE. Det finns symptom du kan vara uppmärksam på och det är trötthet, nedsatt aptit, feber, stelhet, hälta och allmän smärta. Om hunden har en eller flera av dessa symptom så kkan det vara tecken på fästingburna sjukdomar. Du bör uppsöka en veterinär om din hund får ett påverkat allmän tillstånd, samt om du vet att hunden innan drabbats av liknande vid fästingbett.